Συμβουλές διατροφής - Αδυνάτισμα

Τι κρασί να πίνω κάνοντας δίαιτα ΑΠΟ ΤΟΝ ΧAΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ
Κλινικό Διαιτολόγο - Διατροφολόγο
Διευθυντή διατροφικού portal και επιστημονικής ομάδας neadiatrofis.gr
Η κατανάλωση κρασιού είναι συνυφασμένη με τη μεσογειακή διατροφή και τις συνήθειες ενός λαού όπως είναι οι Έλληνες. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα αποτελεί αντικείμενο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος, λόγω του υψηλού ποσοστού φαινολικών ενώσεων που κυρίως το κόκκινο κρασί περιέχει. Όσον αφορά το θέμα του σωματικού μας βάρους όμως, μπορεί το κρασί να είναι υγιεινό, δεν παύει όμως να έχει και τις θερμίδες του. Ένα γραμμάριο αλκοόλ έχει εφτά θερμίδες. Αυτές φυσικά δεν είναι ίδιες για όλα τα αλκοολούχα, αλλά εξαρτώνται από την περιεκτικότητα σε αλκοόλ ενός ποτού. Όσο λοιπόν περισσότερο αλκοόλ τόσο περισσότερες θερμίδες.

Ένα ερώτημα που συχνά τίθεται είναι το αν το λευκό κρασί (όπως φημολογείται) έχει λιγότερες θερμίδες από το κόκκινο και άρα πρέπει να προτιμάται σε μία δίαιτα για απώλεια βάρους. Η απάντηση είναι όχι. Έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες (από 90 – 120 ανά ποτήρι κολονάτο), όταν βέβαια μιλάμε για την ίδια περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Αν λοιπόν συνυπολογίσει κανείς και την υψηλότερη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών του κόκκινου σε σχέση με το λευκό κρασί, τότε ακόμη και για εκείνους που προσέχουν το βάρος τους, συστήνεται το κόκκινο κρασί, πάντα φυσικά με μέτρο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μεγάλες ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ, οδηγούν σε αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, σε αλκοολισμό και σε παθήσεις του ήπατος (κίρρωση και συχνά θάνατο), και κυρίως σε ατυχήματα τα οποία συχνά είναι θανατηφόρα.
 
 
Χρησιμοποιείστε τη σαλάτα ως βασικό σας γεύμα κάνοντας δίαιτα ΑΠΟ ΤΟΝ ΧAΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ
Κλινικό Διαιτολόγο - Διατροφολόγο
Διευθυντή διατροφικού portal και επιστημονικής ομάδας neadiatrofis.gr
Πολλοί είναι εκείνοι που στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρους αναζητούν γεύματα που και θα τους χορταίνουν αλλά και δεν θα τους προσδίδουν πολλές θερμίδες. Μια εξαιρετική επιλογή για να καλύψουν και τις δυο αυτές απαιτήσεις είναι οι σαλάτες. Γενικότερα, μια σαλάτα συνηθίζεται να αποτελεί συνοδευτικό πιάτο του κυρίως γεύματος μας. Παρολαυτά με κάποιες διατροφικές τροποποιήσεις θα μπορούσε να αποτελεί ένα ιδανικό κυρίως γεύμα. Ιδιαίτερα το βραδινό γεύμα το οποίο θα πρέπει να είναι ελαφρύτερο και χαμηλότερο σε θερμίδες από το μεσημεριανό, θα μπορούσε να είναι μια ‘σύνθετη’ σαλάτα.

Για να αποτελεί η σαλάτα το κυρίως γεύμα της ημέρας, θα πρέπει να περιέχει εκτός από τα λαχανικά και μια πηγή λιπαρών, μια πηγή πρωτεΐνης και φυσικά μια πρόσθετη πηγή αμύλου. Τα λαχανικά της σαλάτας μπορεί να είναι φρέσκα λαχανικά εποχής, ωμά ή βραστά Η πηγή λιπαρών που ενδείκνυται για να είναι υγιεινή η σαλάτα είναι το ελαιόλαδο. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαγιονέζα χαμηλών λιπαρών, μουστάρδα ή και μια σως με γιαούρτι. Επίσης πηγή λιπαρών είναι και το τυρί. . Το τυρί εκτός από πηγή λιπαρών αποτελεί και καλή πηγή πρωτεΐνης. Άλλες καλές πηγές πρωτεΐνης για τη σαλάτα είναι ο τόνος, το κοτόπουλο, το ζαμπόν γαλοπούλας, το αυγό, τα θαλασσινά και ο σολομός. Τέλος, πηγές αμύλου ιδανικές για σαλάτα είναι το κους κους, το κρουτόν, το καλαμπόκι, οι φρυγανιές, τα κριτσίνια, τα κρίθινα παξιμαδάκια και το ψωμί. Κάντε λοιπόν τις σαλάτες τρόπο ζωής ακόμη και ως κανονικά γεύματα.
 
 
Δίαιτα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ΑΠΟ ΤΟΝ ΧAΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ
Κλινικό Διαιτολόγο - Διατροφολόγο
Διευθυντή διατροφικού portal και επιστημονικής ομάδας neadiatrofis.gr
Και οι διακοπές τελειώνουν...Από τη χαλάρωση του καλοκαιριού μπαίνουμε σιγά σιγά σε ρυθμούς πιο φθινοπωρινούς και είναι καιρός να ξαναδούμε λίγο πάλι τη διατροφή μας. Και όταν ανεβαίνουμε στη ζυγαριά, εκεί σκεφτόμαστε το πώς θα χάσουμε αν γίνεται σε μία ημέρα ότι πήραμε μέσα το καλοκαίρι. Κάτι τέτοιο φυσικά είναι λάθος. Δεν μπορούμε από μια περίοδο απόλυτης διατροφικής απελευθέρωσης, όπως αυτή των διακοπών του καλοκαιριού, να σοκάρουμε τον οργανισμό μας, ξεκινώντας απότομα και αυστηρά διαιτητικά σχήματα, τα οποία άλλωστε δεν είναι και απαραίτητα. Η θέσπιση και μόνο κάποιων βασικών κανόνων και η επαναφορά ενός σωστού προγραμματισμού, είναι συνήθως ικανές και αναγκαίες συνθήκες για να απαλλαγούμε από τα πρηξίματα και τα κάποια κιλά παραπάνω του καλοκαιριού. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί :

1ο) Εντοπίζουμε τα λάθη του καλοκαιριού και τα απαλείφουμε

Πολύ μεγάλο πρωινό, μεγάλες αποστάσεις μέχρι το κυρίως γεύμα,, φαγητό εκτός σπιτιού κυρίως βραδινές ώρες, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, γλυκά και παγωτά, αποτελούν τα βασικά διατροφικά λάθη του καλοκαιριού, τα οποία θα πρέπει να εξαλείψουμε

2ο) Καλύτερος προγραμματισμός με καλύτερη συχνότητα γευμάτων

Καλό πρωινό , μικρά ενδιάμεσα γεύματα (στο σπίτι, στη δουλειά) ανά τρεις ώρες, το κυρίως γεύμα μεσημεριανές ή νωρίς το απόγευμα ώρες, ελαφρύ βραδινό, θα πρέπει να αποτελέσουν το νέο διατροφικό μας ωράριο.

3ο) Μείωση ή εξάλειψη του αλκοόλ

4ο) Αποφυγή του φαγητού εκτός σπιτιού

5ο) Διατήρηση ή και αύξηση της καθημερινής μας φυσικής δραστηριότητας

Εφαρμόστε λοιπόν αυτούς τους απλούς και ρεαλιστικούς κανόνες και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ανταμείψει.
 
 
Σελίδα : 1 2 3 4